Qui som

Som 315 treballadores i treballadors socials de l’ Institut Català de la Salut que, des de fa més de 30 anys, prestem serveis als centres d’Atenció Primària de salut repartits per tot el territori de Catalunya i en els hospitals de: Vall d’ Hebron, Bellvitge, Germans Tries, Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona, Josep Trueta de Girona, Verge de la Cinta de Tortosa, i Viladecans.

Aportem els coneixements i habilitats de l’esfera social al diagnòstic mèdic i desenvolupem, en l’entorn sanitari per a les persones que pateixen algun problema de salut i les seves famílies, les funcions socials atribuïdes a la professió del treball social: contribuir a la distribució de serveis i recursos per al benestar, assessorar-orientar i informar sobre el teixit/aspectes socials i comunitaris que afecten/milloren la salut, i realitzar intervenció social especialitzada, de tipus acompanyament o clínic, en i per el procés de salut-malaltia.

Constituïm una col·lectivitat a la qual l’ICS decideix organitzar en un àrea, l’any 2008. En comité executiu es nomena a la professional que desenvoluparà la tasca de Coordinació del Treball Social de l’ICS amb la responsabilitat de Ordenar, Planificar i Coordinar; es a dir, definir, optimitzar i disposar de recursos comuns bàsics en el treball social sanitari de l’ICS, per a que s’aconsegueixin els resultats programats, d’acord objectius definits per l’organització.

Per definició d’on desenvolupem el rol professional i prestem els serveis del treball social sóm, treballadors socials sanitaris.

El treball social sanitari

El treball social sanitari no es casual ni circumstancial, respon a una historia de més de 100 anys i una metodologia científica reconeguda internacionalment en tots els àmbits en els que els sistemes de salut intervenen.

El naixement del Treball  Social sanitari cal situar-lo en els propis inicis de la professió, a principis del segle XX., concretament l’any 1905  de la mà d’un reconegut Cap de Medicina de l’època, en el Massachusetts General Hospital de Boston, el  distingit Dr. Richard Cabot.

Ell va contractar la 1ª Treballadora Social sanitària ( Clinical Social Work ) amb 2 funcions claus, les quals, continuen vigents actualment :

  1. La investigació dels factors psicosocials, que influeixen sobre la salut i la malaltia, amb la finalitat d’establir funcions preventives i terapèutiques, i
  2. La intervenció del treball social sobre les necessitats i problemes psicosocials, que condicionen la resolució de la malaltia. 1,2(Cabot, R. 1920.).

Des de llavors, el treball social sanitari s’espandeix i es desenvolupa a nivell mundial inclòs en tots els àmbits sanitaris públics i privats (àmbit de l’atenció primària i especialitzada: hospitals, salut mental, toxicomanies, salut reproductiva,…)

L’any 1991 el The Social Work Dictionary defineix el Treball Social Sanitari com a “la pràctica que es produeix en hospitals i altres establiments sanitaris amb els objectius de facilitar una bona salut, prevenir la malaltia, i ajudar als pacients malalts i a les seves famílies a resoldre els problemes socials i psicològics relacionats amb la malaltia. El treball social sanitari tracta també de sensibilitzar a la resta del personal sanitari sobre els aspectes socials i psicològics de la malaltia”.

Al nostre país el treball social sanitari arribarà cap als anys 60 als hospitals, coincidint amb la reorganització de l’estructura sanitària depenent de la seguritat social, i al 1985 s’integren als equips d’atenció primària de salut.  Desprès d’anys d’exercici la comunitat científica consolida al 1995 la definició el Treball Social sanitari com “l’activitat professional que té per objecte la investigació dels factors psicosocials que incideixen en el procés salut-malaltia, així com el tractament dels problemes psicosocials que apareixen en relació amb les situacions de malaltia, tant si tenen a veure amb el seu desencadenament com si es deriven d’aquelles”. (Ituarte Tellaeche, A., 1995)

L’any 2010 , la Generalitat de Catalunya en el diccionari de serveis socials, del Departament d’Acció Social i Ciutadania (TermcaT, Centre de Terminologia) ja defineix el treball social sanitari com a “Treball social integrat en les dinàmiques i funcions del sistema sanitari i sociosanitari que se centra en les persones malaltes i les seves famílies, en els efectes provocats per la malaltia i en la prevenció de les conseqüències de la malaltia i del fet d’emmalaltir.