Programa ProPCC: una aposta per l’atenció integrada sanitària i social en cronicitat

El Programa integrat comunitari per a Persones amb Cronicitat Complexa (ProPCC) Metropolitana Nord de l’ICS va néixer l’any 2018, impulsat per la Direcció Clínica Territorial de Cronicitat, sota la responsabilitat del Dr. Ramón Miralles.

La implementació del programa clínic d’intervenció en els grups de pacients PCC/MACA amb altes necessitats, pretén ser l’eina de referència clínica compartida que regeixi el model d’atenció per a tots els professionals dels diferents àmbits assistencials de la Metropolitana Nord. Té com a objectiu: Millorar la qualitat de l’atenció a les persones amb més necessitats sanitàries i socials, per tal de mantenir-les en l’entorn comunitari el màxim temps possible (sempre que aquesta sigui la voluntat, i que això sigui adient i factible). Es tracta d’un model d’atenció prestada pels professionals de referència del pacient i  professionals experts en cronicitat complexa amb una visió integral i integrada i amb abordatge interdisciplinari.

Amb evidència científica (revisió bibliogràfica de models d’atenció), consens d’experts de l’àmbit de l’atenció primària i hospitalària, i participació ciutadana (malalts, els seus familiars, cuidadors i associacions de malalts) s’ha avançant en la definició del projecte que actualment es realitza a 10 Equips d’atenció primària ( EAP) del territori de Badalona, Sant Adrià de Besòs i el Masnou-Ocata, mitjançant cinc unitats interdisciplinàries d’atenció primària i una de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Metges/esses de família, infermers/es gestors/es de casos i TSS dels Equips d’Atenció Primària (EAP), que funcionen com unitats funcionals, treballen amb les unitats bàsiques assistencials (UBAs) per proporcionar l’accessibilitat i la continuïtat assistencial des dels EAP, a més de facilitar l’accés als recursos sanitaris i socials a les persones amb més necessitats, assegurant en tot moment la longitudinalitat inherent a l’Atenció Primària.

El metro de la cronicitat de la Metro Nord cerca una atenció acurada de les persones en situació de cronicitat complexa o final de vida amb altes necessitats.

El grup motor de professionals experts en cronicitat complexa del territori de Badalona va realitzar la seva 3a trobada el passat 13 de juny, al Centre Cívic La Salut de Badalona, per fer una valoració del primer any d’implementació del Programa, amb la presència d’un centenar de professionals de l’ICS i d’altres institucions interessades en el projecte

Es van compartir experiències a través de casos reals tractats durant aquests mesos amb el nou model interdisciplinari de gestió de complexitat. Les treballadores socials sanitàries Montserrat Rivera, M. Dolors Segura i Sònia Jiménez van exposar la intervenció social realitzada en dos pacients, un de bona evolució i bon suport familiar i l’altra en que es va evidenciar que la complexitat sanitària sol anar acompanyada de complexitat social i no d’una única problemàtica social.

Des d’una perspectiva de treball social, aquest projecte és una oportunitat per a fer un abordatge integrat de les necessitats sanitàries i socials, a partir d’una aproximació d’atenció centrada en les prioritats i visions de les persones.

Per conèixer-ho una mica més:

El Programa Integrat per a Persones amb Cronicitat Complexa de la Metropolitana Nord presenta els seus resultats preliminars

Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS, hospitals ICS i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.