Treball social sanitari in progress

Actualment 45 treballadors i treballadores socials sanitàries treballen en els 8 hospitals de l’ICS. El repte d’afrontar nous programes, l’augment constant de la població atesa, així com la complexitat  d’atenció d’aquesta, ha estat motiu de debat específic. Sovint, a més, a l’entorn hospitalari, la disponibilitat d’efectius condicionen intervencions reactives, amb dificultat per ordenar la demanda, en un context on la continuïtat assistencial i el pes dels factors socials en la salut són aspectes claus de l’atenció.

Des de Coordinació Treball social de l’ICS es potencia a través dels consens dels professionals que, tant en les reunions de cada àmbit com en les comissions mixtes (primària i hospital), s’identifiquin aquells aspectes claus possibles de la intervenció social en el sistema, que puguin facilitar les línies compartides d’actuació així com la construcció del Procés d’atenció social sanitari (PASS).

Paral·lelament, el Treball Social Sanitari vol ser un element vertebrador de la cura del pacient (especialment en aquesta època de superespecialitzacions). Per a això s’han de prendre decisions estratègiques. I com a pas previ, en cada equip de treball, seria recomanable construir una Identitat Compartida, que seria una cosa semblant a saber què som (en què ens convertim) quan treballem junts. Construir la Identitat Compartida significa endinsar-se en els problemes complexos, que són la majoria en les organitzacions i la societat. A banda de valentia (perquè descobrir aquesta identitat sempre implica canvis interns i externs), es requereixen eines disruptives. Una d’aquestes eines és el Lego® Serious Play® que permet, mitjançant la construcció de models tridimensionals, alliberar el coneixement tàcit (aquell que no podem mesurar en test i que s’associa a l’experiència acumulada), millorar les perspectives d’anàlisi, aprofundir en les conclusions a les quals arriben els equips de treball i millorar la comunicació.

Precisament, per explorar la Identitat Compartida en el Grup de referents de Treball Social de l’àmbit hospitalari de l’ICS, el passat 26 de juny, es va realitzar un taller dissenyat específicament per a aquest fi. El seu títol: “Exploració de la identitat professional i de la posició estratègica del treball social sanitari en el context assistencial actual”. Va ser facilitat per Gonzalo Sirgo, expert en la utilització de Lego® Serious Play® en el sector sanitari. Com a resultat d’aquest, els participants van prendre consciència de recursos interns que poden ser mobilitzats per a la consecució dels objectius. La construcció de la Identitat Compartida mitjançant aquesta metodologia, utilitzant inevitablement metàfores, a més de ser un escenari d’exploració i coneixement mutu, serveix com a base estable per a qualsevol plantejament estratègic. Perquè, ben mirat, qui estaria disposat a emprendre un viatge llarg i difícil sense saber amb quin tipus de vehicle compte i qui l’acompanya? Doncs a la nostra mà hi ha tecnologia qualitativa, sofisticada i eficient, que ens pot ajudar quan la incertesa és la norma.

És a dir, sempre.

Aquesta entrada s'ha publicat en hospitals ICS i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.