Aprenent del Poble Gitano

L’Estatut d’autonomia de Catalunya, a l’article 42.7, de cohesió i benestar social, estableix que els poders públics han de garantir el reconeixement de la cultura del poble gitano com a salvaguarda de la seva realitat històrica.

El Parlament de Catalunya, el 21 de novembre de 2001, va reconèixer la identitat del poble gitano i el valor de la seva cultura, i va instar al Govern a elaborar un estudi sobre la població gitana a Catalunya amb la col·laboració de les entitats gitanes, com a base per elaborar un pla integral del poble gitano de Catalunya.

Per tal de donar impuls a l’elaboració d’aquest Pla, el Decret 102/2005, de 31 de maig, va crear  la Comissió Interdepartamental del Pla integral del Poble Gitano i el Consell Assessor del Poble Gitano, òrgans col·legiats encarregats d’elaborar-lo i fer-ne el seguiment. Des aleshores s’han ha anat avançant i  al juny de 2018 es va aprovar el quart   Pla integral del Poble Gitano a Catalunya 2017-2020

Una de les mesures que es recull en el pla és que els professionals sanitaris coneguin i reconeguin l’especificitat cultural gitana a les institucions hospitalàries (estada dels familiars, mort, malalties, trasllat de cossos, autòpsies, etc).

Promoguda per la Unitat de Treball Social de l’Hospital Can Ruti, el passat 31 de maig es va realitzar una profitosa sessió de formació a càrrec de Fernando Macías, investigador  del Centre d’Estudis Gitanos (CEG)-CREA  i Jorge Gonzalez, estudiant de Treball Social, on van assistir professionals sanitaris de l’Hospital .

L’aprenentatge de les especificitats culturals de les persones que s’atenen a les institucions sanitàries és una necessitat i una obligació ética per avançar en l’atenció centrada en la persona.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en hospitals ICS i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.