El treball a territori: peça clau per fer front a la violència masclista

El treball col·laboratiu en els diferents municipis és fonamental  per fer front a la violència masclista i en trobem exemples arreu de Catalunya.  Recollim,  en aquesta entrada, el treball impulsat des de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, al Vallès Oriental on, entre d’altres, una de les accions que s’ha posat en marxa ha estat la revisió i actualització del Protocol de Violència de Gènere.

L’any 2004, l’Ajuntament va promoure la creació de la Comissió de Violència de Gènere amb l’objectiu de treballar en xarxa i implicar a diferents institucions. Formen part d’aquesta Comissió, a més de l’Ajuntament i els seus Serveis Socials, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), el Jutjat de Mollet, la Policia Municipal, els Mossos d’Esquadra, l’Hospital, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil, els dos equips d’atenció primària de salut del municipi (hi  participen les dues treballadores socials sanitàries TSS Anna Pujol i Lourdes Sánchez) i l’Equip d’Atenció sexual i reproductiva (Assir) de l’ICS i l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona.

La Comissió s’ha reunit  bimensualment amb l’objectiu de posar en comú les actuacions de cada servei implicat en l’atenció a les persones víctimes de la violència de gènere i establir un circuit d’atenció. Com a resultat d’aquest treball va néixer el Protocol Local d’Actuació en els casos de Violència de Gènere .

L’any 2006, la Comissió va valorar la importància de poder tenir un coneixement més exhaustiu de la realitat de la Violència de Gènere a Mollet del Vallès. Per aquest motiu es va consensuar entre tots els serveis uns indicadors comuns  i una fitxa de valoració de risc per conèixer a fons quina era la casuística en aquesta ciutat. Tots i totes els/les integrants de la Comissió han rebut formació específica.

Aquest projecte col.laboratiu  i les propostes de futur es recullen en el III Pla d’igualtat de gènere Mollet del Vallès 2016 2020 i del qual  destaquem, especialment, el treball realitzat a la Taula de Prevenció de Mutilació Genital Femenina i Matrimonis Forçats.

El fet de poder compartir amb altres serveis de la ciutat les tasques, formes de treball i diferents visions dels professionals, cada un d’ells des de la seva institució, ens ha permès als i a les TSS revisar i/o establir circuits interns envers  la problemàtica tractada.

Com a resum, destacar que durant el 2018 a la ciutat de Mollet del Vallès s’han detectat, treballat i  coordinat  51 casos de Violència Masclista.

Nota: el registre d’atenció s’adaptarà aquest any a la codificació Cim-10 mc/scp.

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en atenció especializada, atenció primària ICS i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.