Treball social en els equips PADES

El 4 de febrer se celebra el Dia mundial contra el Càncer. Enguany, i fins a l’any 2021, aquest dia se celebrarà sota el lema “Jo sóc i penso”, es tracta d’una crida a l’acció, d’un compromís personal en el present, perquè tingui impacte en el futur i, d’aquesta forma, reduir l’impacte del càncer.

El diagnòstic de càncer i l’evolució de la malaltia afecta de manera generalitzada tot l’entorn de la persona malalta i també de la seva família. Esdevenen situacions complexes, amb necessitats múltiples que requereixen un enfocament integral i interdisciplinari.

L’Atenció al final de la vida es realitza a tota la xarxa sanitària, incloent-hi els serveis convencionals de la xarxa d’atenció primària, de la sociosanitària i de la xarxa d’atenció hospitalària.

La xarxa de serveis sociosanitaris neix l’any 1986 dins el marc del desplegament del Programa Vida als Anys. Aquest programa va iniciar el desenvolupament d’una oferta de serveis que integrava els serveis d’atenció social i de salut en una única modalitat de prestació. Un d’aquests serveis van ser els PADES.

Els equips del Programa d’atenció domiciliària i equips de suport (PADES), donen suport al domicili en aquells casos complexos que es beneficien de la interdisciplinarietat i de l’especialització. A més de fer una atenció integral directa, tenen un paper important en la gestió de casos complexos, en la coordinació de recursos entre nivells assistencials i també en la docència a la xarxa d’atenció primària.

Aquests equips de valoració i suport están formats com a mínim per un metge o metgessa, dos o tres infermers o infermeres i un treballador o treballadora social, tot i que poden disposar de forma parcial o total d’altres professionals.

Des el treball social es dona suport psicosocial al malalt i a la família garantint una atenció global adequada a les seves necessitats.

El procediment de treball social dintre dels equips PADES, en el cas dels equips de  l’ICS vinculat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, es recull en el document, El Treball Social en els equips PADES

Davant el nou paradigma de la complexitat clínica i social, i contribuint a la conceptualització de la complexitat en l’atenció a malalts amb malalties cròniques avançades i final de vida, els equips PADES de Catalunya van participar en un estudi multicèntric “L’Hexàgon de la Complexitat (HexCom®)”, liderat pel PADES Granollers on s’avalua les diferents àrees de complexitat a domicili en pacients en final de vida.

Lectures recomanades:

Descripció i evolució de la complexitat en l’atenció domiciliària un estudi descriptiu prospectiu observacional longitudinal

Debate: criterios de complejidad utilizados en cuidados paliativos El hexágono de la complejidad (HexCom®2018) Pàg 37, disponible a Monografía Secpal: Cronicidad avanzada

La mort ,una qüestió de vida. Fent treball social,

Presentació del Manual para la atención psicosocial y espiritual a personas con enfermedades avanzadas:intervención social

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció especializada, atenció primària ICS i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.