Escola de Salut “La Llançadora”, un exemple de procés comunitari col·laboratiu

L’any 2017, la comissió de Salut Comunitària del CAP Casernes de Barcelona, integrada per un equip multidisciplinari   format per dues infermeres, una metgessa de família, tres administratius sanitaris i una treballadora social sanitària (TSS), promou la creació de l’Escola de Salut “La Llançadora”.
Neix així un projecte comunitari que té la intenció d’arrelar-se a Sant Andreu del Palomar, un barri de tradició tèxtil on la Fabra i Coats és punt clau de la seva història. El nom de La Llançadora esdevé per tractar-se d’un utensili tèxtil innovador a l’època de la I revolució industrial que a l’equip de salut comunitària li va semblar un bon simbolisme, encoratjador i apoderador.

Els objectius de l’Escola de Salut “La Llançadora” s’emmarquen en el context del concepte de salut definit pel Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana de 1975 en els que es subratllava la salut lligada als paràmetres d’autonomia, solidaritat i felicitat. Es concreten en:

-Crear un espai de promoció de la salut del barri de Sant Andreu que promogui l’autonomia, la solidaritat i la felicitat de la gent gran.

-Impulsar un espai salutogènic, segur, inclusiu i promotor d’actius en salut.

-Aconseguir que l’Escola de Salut sigui un espai de cocreació i referència per a la gent gran de Sant Andreu.

Des de 2017 s’han realitzat 4 edicions de l’escola. Cada edició està composta per una mitja de 10 sessions amb cadència setmanal . Els temes tractats han anat variant en funció de la demanda dels participants: Alimentació saludable, Gestió del dolor, Seguretat al carrer i a casa, Dansateràpia, Sexualitat per a tots, Activem-nos, Esquena Sana, Fitoteràpia i Remeis Naturals, Circuit biosaludable, Pastilles les Justes, Festival Dau Gran (aprofitant la celebració del Festival Dau en el recinte de la Fabra i Coats) i festa de cloenda.

A cada edició hi ha hagut una inscripció de 60 persones aproximadament.
Des de l’inici, el projecte de l’Escola de Salut ha anat evolucionant cap a un procés de construcció col·laboratiu seguint la perspectiva de McKnight i ha promogut la participació d’altres agents de la comunitat, fent possible un procés de millora contínua en què s’han optimitzat els continguts, les dinàmiques i la implicació dels participants i entitats i comerços del barri.
Aquesta experiència ha obtingut el primer premi  dels III Premis CAMFIC-Albert Ramos per a projectes de Salut Comunitària a  la XIV Jornada Xarxa AUPA amb el lema Bons temps per a la salut comunitària? realitzada a Salou (Tarragona) aquest divendres. El segon premi ha estat també per Barcelona amb l’experiència “Fem Salut Fem barri” on també participa, com altres experiències presentades, TSS. Però això us ho explicarem a la pròxima entrada al blog.

Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.