Agressions sexuals i violència de gènere: més enllà de les dades

La violència contra les dones és un greu problema social que viola els drets humans de les dones i causa un greu problema de salut pública. Els costos socials i econòmics derivats d’aquesta són molt grans i repercuteixen a tota la societat.

L’abordatge de l’esfera social esdevé imprescindible. Des del Servei de treball social sanitari de l’Hospital Universitari de Bellvitge s’intervé de forma immediata i proactiva des de la detecció de la situació al Servei d’Urgències oferint una atenció psicosocial adequada a cada cas. Els i les treballadores socials sanitàries (TSS) acompanyen a la dona en el reconeixement de la situació, identificant el risc i apoderant-la per a generar un canvi en la situació. Ofereixen assessorament de les mesures protectores, es garanteix l’entorn de seguretat i són qui activen els serveis especialitzats en l’atenció a les dones que pateixen violència masclista. L’objectiu principal és oferir el primer esglaó d’atenció perquè es pugui assegurar la continuïtat assistencial.

Violència de gènere

El passat divendres es va dur a terme un acte obert a l’hospital amb una xerrada dels TSS del centre, on van  presentar les dades de violència de gènere  recollides el 2017-2018. En aquesta xerrada també va comptar amb la participació  de la Sra. Carme Oriol, advocada del Centre d’Informació i Atenció a les dones de l’Hospitalet. L’acte  va formar part de la campanya de sensibilització impulsada per l’Hospital de Bellvitge amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones (25 de novembre).
Durant tot el matí  també es va instalar un taulell al vestíbul de l’hospital, on els TSS van distribuir material informatiu i atenien consultes ciutadanes sobre aquesta greu problemàtica.

La cobertura horària de l’equip de TSS, sense presència les nits i caps de setmana, ha condicionat una reorganització en l’abordatge d’aquestes situacions implicant que s’hagi inclòs en el Procediment un Programa de detecció indirecta que comporta la revisió dels episodis d’urgències fora de l’horari presencial.

Fins l’octubre d’aquest any s’han atés  66 casos de violència gènere i intrafamiliar.

El perfil recollit correspon a una dona de 18 a 50 anys (un 86%), agredida a cops (85%) per la seva parella actual (75%) o anterior (25% restant) en un domicili (69% dels casos), que accedeixen a urgències en un volum comparativament major els caps de setmana. Podem evidenciar que tot i finalitzar la relació de parella, la violència es pot seguir perpetuant, atès que un 25% de les dones ateses han estat víctimes de violència per part de l’exparella.

Existeixen múltiples factors que contribueixen al fet que no interposin una denúncia o finalitzin la relació: reconèixer-se dona maltractada és dolorós, l’aïllament a què estan sotmeses, falta de suport familiar i social, el valor social que la dona ha de mantenir la família unida, les dificultats econòmiques, socials i processos judicials als quals haurà de fer front, la por a que la violència continuï, entre d’altres. Pels motius exposats, s’ ha observat un menor nombre de dones amb voluntat d’interposar una denúncia que aquelles que han patit una agressió sexual.

Agressions sexuals

Des TSS també s’ha dut a terme durant el 2017 una recopilació estadística de les agressions sexuals ateses al Servei d’Urgències de Bellvitge. Van comptabilitzar un total de 13 casos, dels quals la totalitat va tenir com a víctima una dona. Els agressors van ser majoritàriament homes del seu entorn (54%). L’agressió se sol produir al domicili (en un 38% dels casos) o a la via pública (31%). Tres quartes parts de les dones agredides tenien entre 18 i 30 anys. En canvi, en la violència de gènere observem un equilibri en el nombre de víctimes similar en totes les franges d’edats.
Cal destacar, que s’han detectat agressions sexuals en l’àmbit de parella, entenent com a violència sexual exercida per la parella, exparella o relació similar d’afectivitat.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en hospitals ICS i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.