Crònica d’una jornada IX: El treball social relacional amb persones i famílies

En l’època que vivim sembla haver-hi consens, polític i social, en la necessitat d’incorporar en els nostres serveis l’atenció centrada en la persona. La Dra. Josepa Cardona, professora de la Universitat de les Illes Balears (UIB), en la seva conferència inaugural  a la jornada Teixint l’atenció Social Sanitària teixim vincles ,ens va proposar pensar també  posant el focus en la relació d’ajuda que es produeix entre la persona i la treballadora social.

Aquesta mirada en la relació d’ajuda implica que necessitem introduir canvis en la manera de relacionar-nos, sentir i treballar amb les persones en treball social i situar-nos professionalment en una relació d’ajuda col·laborativa desplaçant el paper de l’expert de la pràctica professional.

Això implica posar l’accent en les fortaleses de les persones, en diferenciar-les del problema. Exigeix un professional que s’allunya de l’expert i s’aproxima al curiós, que opta conscientment per l’opció de no saber, que escolta, que pregunta, que col·labora amb elles perquè puguin accedir a les seves competències i als seus sabers.

Un treball social interessat a cercar la història alternativa de les persones amb valors, competències i resiliència, i no només en la història dominant del dèficit.

En aquest context no hi ha lloc pel diagnòstic tradicional, es fa necessari ampliar a mapes de relacions, de persones, xarxes significatives i línies temporals. És necessari el feedback amb la persona, perquè fer-ho és generar competència, proximitat, aprenentatge comú i esperança.

Rescatem del seu discurs els treballadors socials clínics que han contribuït de manera important en el desenvolupament de les teories de la complexitat, els sistemes, la primera i la segona cibernètica i els enfocaments narratius.

Treballadors socials impulsors d’avantguardes sistèmiques i post estructuralistes: Braulio Montalvo, Harry Aponte (Model estructural), Mònica MGoldrick , Bettyy Carter (Model multi generacional), Virginia Satir (Model comunicatiu MRI), Lynn Segal, Peggy Papp, Lynn Hofman (Enfocament estratègic), Steve de Shazer, Insoo Kim Berg, Eve Lipchik, Matthew Selekman (Model centrat en solucions), Michael White, David Epston , Stephen Madigan, David Denborough (Model narratiu), Tom Erik Arnkil (Model diàleg anticipatori).

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció especializada, atenció primària ICS, hospitals ICS, Jornades i Congressos i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.