L’Atenció primària eix vertebrador del sistema de salut

L’any passat   publicàvem l’entrada l’Estratègia Nacional d’Atenció Primària i Salut Comunitària impulsa el treball social sanitari  i ens fèiem reso  que la Conselleria de Salut donava a conèixer el que  podríem considerar la Reforma de la Reforma de  l’Atenció Primària de Salut,  ja que suposa la revisió i actualització de l’anterior Reforma de l’atenció primària (RAP), que es va iniciar l’any 1985  i que va suposar la incorporació dels i les treballadores socials sanitàries (TSS) als equips d’atenció primària de salut.

L’actualització del model i la nova Estratègia Nacional d’Atenció Primària i Salut Comunitària (Enapisc) era imprescindible perquè els canvis demogràfics, epidemiològics i culturals obliguen a adaptar l’enfocament d’atenció a les necessitats de la ciutadania. I també per la necessitat de completar el desenvolupament d’aspectes tan importants com la salut comunitària o la recerca en l’atenció primària de salut.

La missió de l’Enapisc és impulsar un nou model de l’atenció primària i salut comunitària fonamentat en el concepte integral de salut, que n’inclogui els determinants socials i que la consolidi com a eix vertebrador del sistema públic de salut, de manera que contribueixi a resoldre les necessitats de les persones des de la proximitat, atenent la realitat del seu entorn.

Ara s’ha presentat el document executiu que dóna un marc conceptual a les propostes presentades pel Conseller de Salut i el director del Servei Català de la Salut el passat mes de maig de 2017.

El Document conceptual Enapisc  recull que el nou model considera necessari potenciar i desenvolupar les funcions dels professionals de l’atenció primària i salut comunitària perquè puguin portar a terme els diferents processos assistencials clau, es fa reso de la limitació sanitària del treball social i per això reconeix la necessitat de promoure la professionalització sanitària dels i les TSS dels equips.

El nou model proposa la Xarxa d’Atenció Primària (XAP) com un instrument d’organització territorial i de funcionament assistencial que ha de permetre assolir els objectius i els principis del nou model d’atenció primària i salut comunitària. La XAP d’una àrea territorial definida inclouria els serveis que es donen actualment als EAP (atenció a adults, pediatria, treball social i salut bucodental), els serveis que presten els equips territorials de salut pública (ETSP), els serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR), els serveis a la salut mental (SMiA), tant d’atenció a persones adultes (CSMA) com d’infants i joves (CSMIJ) i addiccions (CAS), els serveis d’atenció en rehabilitació (RHB) i els serveis d’atenció continuada i urgent (ACU) o servei 7×24.

La XAP té com a objectius garantir la integració de serveis, incloent també l’atenció hospitalària, sociosanitària i els serveis socials, i l’adequació a les necessitats de la persona i la comunitat; garantir l’equitat en la cartera de serveis, mitjançant la dotació de tots els equips i serveis necessaris; reforçar la capacitat de resolució; promoure la innovació mitjançant la investigació, recerca i docència; i preservar el lideratge de l’atenció primària i salut comunitària en tot el procés assistencial del pacient i la cura de la salut de la persona al llarg de la seva vida.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.