Treball Social Sanitari a l’Anoia

Oriol Imbernon, treballador social sanitari (TSS) del Servei d’Atenció Primària de l’Anoia (SAP) de l’Institut Català de la Salut, va presentar el passat mes de maig una comunicació oral que portava per títol “El trabajo social sanitario en la comarca de la anoia. Evolución histórica y resultados de intervención de 2015 a 2017” en el marc del XIII Congreso Estatal de la Asociación Trabajo Social y Salud que vam resumir a l’entrada del blog Treball Social Sanitari: trobada a Pamplona

En aquest treball es descrivia l’evolució històrica del treball social sanitari a la comarca de l’Anoia durant els anys 2015-2017. En aquest estudi es feia constar que arran de l’anàlisi feta per l’Agència de Qualitat i Avaluacions Sanitàries (AQUAS) l’any 2016 es detectava que la privació als serveis sanitaris implicava una dificultat per mantenir una vida saludable, un deteriorament en els estils de vida saludable, més morbiditat, més probabilitat d’aguditzacions (evitables des de l’Atenció Primària) i menor doble cobertura. Des de la Direcció del SAP es va decidir augmentar la plantilla de treball social sanitari, passant d’una treballadora social abans de 2017 a tres professionals durant aquell any.

Les dades més rellevants d’aquest estudi descriptiu longitudinal són la presència regular de professionals de treball social sanitari a tots els Equips d’Atenció Primària de la Regió Sanitària amb el conseqüent augment de la població atesa, del nombre de visites i d’intervencions realitzades, i una millor coordinació entre els diferents serveis del territori. La presència de treballadores socials sanitàries va permetre també oferir una aproximació clínica de suport terapèutic a pacients i familiars.

Els resultats d’aquest treball porten a afirmar que la presència de treballadores socials sanitàries en els centres de salut facilita que la visió social es pugui incorporar a la visió sanitària, fent visibles els determinants socials de salut i intervenint sobre ells per tal de millorar l’atenció prestada a les persones. L’estudi recorda que no es pot oblidar que la persona és un organisme biopsicosocial i que els processos de malaltia i salut estan compostos d’elements entrellaçats de qualsevol d’aquestes tres esferes. És per això, que es considera imprescindible el treball conjunt entre serveis de salut i serveis socials, però també entre professionals de la salut i de professionals del social.

* El text íntegre de l’article es pot consultar a la revista Trabajo Social y Salud Nº90 del segon quadrimestre de 2018.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en General, Jornades i Congressos i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.