Eines i recursos per a la gestió emocional en les Síndromes de Sensibilització Central

La sala polivalent del CAP La Granja a  Molins de Rei ha estat l’escenari, aquest mes de juny, de la Taula de Salut amb el tema Eines i recursos per a la gestió emocional en les Síndromes de Sensibilització Central que va comptar amb la col.laboració de diferents ponents.

Les Síndromes de Sensibilització Central (SSC) que engloba malalties com la fibromiàlgia,  síndrome de fatiga crònica o  síndrome de sensibilitat química múltiple– són patologies cròniques, d’origen desconegut i, en un gran nombre de pacients, especialment invalidants, i amb períodes d’intensificació dels símptomes.

La fibromiàlgia és una síndrome clínica caracteritzada pel dolor crònic generalitzat a tot el cos, amb predomini als músculs i a l’esquena, i amb presència d’una exagerada i extensa sensibilitat local a la pressió en múltiples punts. Sovint s’acompanya de cansament, trastorn del son i de l’estat d’ànim, símptomes digestius i mal de cap entre d’altres.

La síndrome de fatiga crònica, és una malaltia caracteritzada per una fatiga persistent i invalidant davant petits esforços, que no millora amb el repòs. Afecta gent jove, d’entre vint i quaranta anys, sobretot dones. La severitat és molt variable.

La sensibilitat química múltiple (SQM) és una síndrome complexa que es presenta com un conjunt de símptomes vinculats a diversos agents i components que es troben al medi ambient (ambientadors, desinfectants, colònies, suavitzants, etc.). Aquestes reaccions es produeixen per una exposició a nivells tolerats per la majoria de les persones.
Aquest trastorn, molt més freqüent en dones, pot anar associat a la fibromiàlgia i a la síndrome de la fatiga crònica.

Ana Aceituno, treballadora social sanitària de l’EAP la Granja va recordar que aquestes patologies afecten directament les esferes laborals, familiars i afectives i molt sovint provoca símptomes depressius i d’ansietat associats.

Els i les treballadores socials sanitàries contribueixen a l’atenció integral aportant l’expertesa en la dimensió social (en la valoració de necessitats, factors i circumstàncies que condicionen el tractament i la seva recuperació) i ajudant als afectats a desenvolupar les seves capacitats de manera que això els permeti resoldre els problemes de vida quotidiana condicionats per la malaltia.

Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.