II Jornada adreçada a persones amb càncer i les seves famílies a LLeida

El passat 13 d’abril, es va realitzar la II Jornada adreçada a persones amb càncer i les seves famílies, organitzada per l’AECC de Lleida.

Hi va haver intervencions de diferents professionals en diverses taules. En una d’elles  es va explicar l’abordatge de la malaltia oncològica des de  l’atenció primària de salut.

La taula, moderada per l’Aida Anglès, psicòloga de l’AECC de Lleida va comptar amb la Dra. Meritxell Batlle, metge de família del CAP de Les Borges Blanques i adjunta a la Direcció de la UGA Segrià Sud Garrigues, la Pilena Naval, infermera del CAP de Balaguer i supervivent de càncer de mama i la Rosa López, treballadora social sanitària (TSS) del mateix centre.

El diagnòstic de càncer i l’evolució de la malaltia afecta el pacient i el seu entorn, no només en aspectes físics i emocionals, sinó que es pot veure modificat també l’entorn familiar, laboral i relacional. Quan una persona rep un diagnòstic de càncer es poden produir tota una sèrie de canvis derivats del procés de malaltia, que poden generar situacions sociofamiliars complexes en les quals poden veure’s afectats àmbits relacionats amb l’economia, la situació laboral, les dinàmiques familiars, la comunicació, els rols i funcions intrafamiliars, etc.i és aquí, quan el/la professional de treball social  ofereix un pla d’intervenció que permet l’abordatge psicosocial en la cobertura de les necessitats detectades.

El treball social sanitari, dins el  pla terapèutic amb el malalt i el seu entorn de suport, treballa amb xarxa amb els equips de treball social dels hospitals d’aguts, centres sociosanitaris, equips PADES, serveis socials de zona, serveis especialitzats, entitats no governamentals, associacions, com l’AECC, escoles, entitats privades i d’altres dispositius, generant aliances terapèutiques que puguin donar respostes a les diferents necessitats detectades en cada cas.
En les altres taules es van parlar de temes com, La comunicació durant i després de la malaltia oncològica en la dinàmica familiarLa inserció laboral del malalt oncològic, amb la partiicpació de l’Alba Borràs, treballadora social de l’AECC de Lleida i l’Edurne Alzuria, treballadora social i Coordinadora de programes d’Orientació del Col·lectiu Discapacitat d’ASPID.

Va ser una Jornada emotiva  on van participar activament afectats  de càncer i les seves famílies  i que va finalitzar  amb un taller d’emocions molt actiu. Un intercanvi de coneixements molt enriquidor que fa que aquestes Jornades tinguin un tret diferenciat d’altres  perquè hi col·laboren tant pacients com professionals.

 

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.