Projecte de Consulta de Pediatria Social: Posem èmfasis a treballar des de la prevenció!

Giuliana Karina Rios, treballadora social sanitària (TSS) de l’Hospital MaternoInfantil  de Vall d’Hebron ens explica el projecte de Consulta de Pediatria Social.

La infància és un període de gran vulnerabilitat, en la qual els factors genètics, familiars interactuen amb l’entorn i altres determinants que condueixen a una complexa combinació d’efectes i resultats en salut física i  emocional. En la interacció d’aquests sistemes pot produir disfuncions que situïn al menor en situació de risc.

Estudis internacionals han demostrat que en la majoria dels casos de maltractament, el menor havia arribat a patir episodis o circumstàncies que li col·locaven en una situació de risc psicosocial(1)

L’observació i detecció d’aquests indicadors és fonamental per iniciar un treball preventiu. Aquest constitueix l’objectiu principal de la Consulta de Pediatria Social , des d’on es pretén donar un enfocament interdisciplinari i interdepartamental a les situacions de risc psicosocial.
La Unitat de Treball Social  Sanitari de l’Hospital MaternoInfantil de l’Hospital Vall d’Hebron, conscients de la  responsabilitat legal i ètica en la protecció dels menors  i de la complexitat d’aquestes problemàtiques, ha impulsat la creació de la Consulta de Pediatria Social  composta per pediatres, psicòleg, psiquiatre i TSS  que ofereixen un abordatge integral d’aquestes situacions de gran complexitat social.

Un segon objectiu, no menys important,que es planteja des d’aquesta consulta,  és la realització de programes de formació / sensibilització dels professionals sanitaris, que estan en aquesta primera línia de contacte amb els  pacients i famílies, a fi de dotar-los de les eines necessàries per a la identificació i correcte abordatge d’aquestes situacions.

La TSS  aporta a l’equip  la perícia específica per a la detecció i intervenció a realitzar sobre aquestes circumstàncies, (personals i / o sociofamiliars) del pacient, amb una fi transformador.
Amb la posada en marxa d’aquesta Consulta de Pediatria Social , es complementa la intervenció que es realitza en situacions de maltractament agut per a les que ja hi ha un circuit i protocol d’actuació propi. En aquest sentit,  es tracta d’un projecte innovador ja que centra la seva atenció en les situacions de risc psicosocial,intervenint des d’una òptica preventiva.

1.History, injury, and psychosocial risk factor commonalities among cases of fatal and near-fatal physical child abuse. Mary Clyde Piercea, Kim Kaczora, Deborah Ackerb, Tina Webbc, Allen Brenzelb,d, Douglas J. Lorenze, Audrey Youngf, Richard Thompsong. Child Abuse & Neglect Journal 69 (2017) 263–277.

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en hospitals ICS i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.