Intercanvi de dades entre salut i serveis socials

Dos equips d’atenció primària de l’Àmbit Barcelona Ciutat (Besòs i Via Roma) i el CAP Comte Borrell (Capsbe) participen en la prova pilot  d’interconnexió entre els sistemes d’informació que s’ha iniciat en persones grans i pacients complexos, amb l’objectiu de posar la persona al centre de l’atenció social i sanitària.

El repte tècnic i legal ha estat important, però les administracions (Departament de Salut i Ajuntament de Barcelona) l’han pogut superar i els professionals dels equips d’atenció primària estan començant a provar aquesta nova funcionalitat a la història clínica compartida de Catalunya (HC3) , que permet saber si una persona atesa a salut té expedient obert als serveis socials i quins recursos té assignats.

Amb aquesta opció s’aconsegueix que amb l’ús de les dades i la tecnologia es generi valor en l’atenció a la persona, donat que amb el consentiment informat que genera l’autorització per accedir a la seva Història d’Atenció Social del Sistema d’Informació d’Acció Social (SIAS) el professional de salut pot veure en temps real quins serveis assignats té el pacient (servei d’ajut a domicili –amb el nombre d’hores-, àpats a domicili, teleassistència, localitzador personal, menjador) i incorporar aquesta informació al pla de treball integral que s’estigui desenvolupant.

Una dada important que es pot trobar és la del referent del cas a serveis socials, amb la consegüent agilitat que suposa poder coordinar-se directament amb el professional que té obert l’expedient, facilitant el tractament conjunt del cas.

A part d’aquesta informació, es pot accedir al grau de dependència (si en té), amb les dates de sol·licitud, resolució, de PIA, etc.; i a les dades de discapacitat amb el grau, el barem de mobilitat i de 3a persona (si en té).

Els Serveis Socials també poden accedir a informació bàsica de salut (diagnòstics,referents,informes) per facilitar el treball compartit.

Els equips pilots fan trobades periòdiques entre salut i serveis socials i ha permès conèixer els professionals, participar en el model futur i s’han trobat alguns errors tecnològics que s’han passat a l’oficina tècnica per a l’adequació definitiva, per tal que es pugui estendre l’experiència a tota la ciutat el més aviat possible.

En l’actualitat s’està treballant en la interconnexió amb altres sistemes de serveis socials, com el GESS (Gestió Expedients de Serveis Socials) i està previst poder connectar amb Hestia (Sistemes d’informació del Consorci Administració Oberta de Catalunya) que utilitzen més de 80 Àrees Bàsiques de Serveis Socials.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.