Treball en xarxa. Avançant en la prevenció de la mutilació genital femenina

Aquesta setmana amb motiu del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina (MGF), establert per la Organització Mundial de la Salut (OMS) el 6 de febrer amb l’objectiu de conscienciar sobre la necessitat d’erradicar aquesta violació dels drets humans, es realitzen diferents activitats al llarg del territori.
Recuperem l’entrada del passat novembre De front amb el maneig de la mutilació genital femenina  on explicàvem el treball realitzat, entre d’altres,per la treballadora social sanitària (TSS) del CAP Mollet2  i l’estudi multicèntric presentat que a l’EGPRN. (European Group Primary Care Research Network).

Un exemple de les activitats  de difusió realitzades enguany, des el CAP Mollet 2, és la participació en el programa Fem salut de RàdioMollet de la infermera pediàtrica Concepció Muñoz i la TSS Lourdes Albarracin.

Des els EAP’s es participa en les taules locals i els circuits de coordinació per prevenir la MGF  Les taules són reunions que permeten un treball coordinat entre professionals dels serveis públics que estan en contacte directe amb la població que podria ser practicant de l’ablació. Estan integrades per diversos perfils professionals (metges, professors, policies, treballadors socials, tècnics de ciutadania o de gènere, entre d’altres) que interactuen amb les comunitats. L’objectiu és facilitar la prevenció i la detecció precoç de situacions de risc i establir un protocol d’actuacions a escala local, que inclou el seguiment de casos concrets i les mesures que s’han d’emprendre des de la primera sospita.

Actualment a Catalunya hi ha 73 taules locals i circuits de coordinació per prevenir la MGF coordinades per la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb la col·laboració d’ajuntaments i ens comarcals. Aquest 2017 s’han creat 13 noves taules i circuits de prevenció, que sumades a les ja existents han treballat en 132 casos.

Un exemple, és  l’Ajuntament  de Mataró, amb una llarga trajectòria d’atenció i compromís amb la prevenció d’ aquesta problemàtica.  Les TSS de la ciutat  participen en la Taula de Prevenció de la MGF  que es reuneix periòdicament amb la finalitat de desenvolupar l’activació del Protocol (recentment revisat), comptabilitzar els casos i coordinar situacions de risc amb incidències.

El 2017 s’han detectat a la ciutat 15 casos en els EAPs de l’ICS i 5  del Consorci Sanitari del Maresme.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.