Programa d’acompanyament Grans Actius

El treball social sanitari té com a objectiu millorar l’entorn social i desfavorable que interfereix negativament en un problema de salut, agreujant-lo. La intervenció se centra a ajudar al pacient i a la seva família a realitzar un procés d’adaptació a la nova situació davant la malaltia.
Des del treball social sanitari d’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS es va valorar que el Programa “Grans Actius”  podria ser una eina que facilités aquest procés d’adaptació. Avui en dia, aquesta acció de suport comunitari als barris gestionada des de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) juntament amb els CAP, ha vist una evolució i expansió progressiva a escala territorial.
Grans Actius és un programa de voluntariat que ofereix un servei d’acompanyament a visites mèdiques als CAP, hospitals i centres de rehabilitació.
Els acompanyaments els porten a terme un equip de voluntaris del mateix barri que han estat formats i acreditats per la FCVS. D’aquesta manera es fomenta un voluntariat de proximitat, dins del mateix barri, creant sinergies entre les persones voluntàries, pacients i tots els agents de salut implicats.
Està dirigit a col·lectius de persones afectades per cronicitat, amb un grau lleu o moderat de dependència o discapacitat. Aconseguint, per una banda, donar un respir a la càrrega física i psicològica dels familiars i cuidadors i, per altra banda, reduir el risc d’aïllament i d’exclusió social.

Aquesta setmana el Programa “España Directo” de RTVE 1 s’ha fet ressò d’aquest projecte explicat per Encarna Medina, TSS del CAP Carles Ribas de Barcelona.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.