Social Diagnosis ha fet 100 anys

Ens sumem a l’homenatge que el nou número de la Revista de Treball Social (RTS) del Col·legi de Treball Social de Catalunya fa a Mary E. Richmond en el centenari de la publicació del seu llibre més emblemàtic: Social Diagnosis.

La RTS amb Pensant el diagnòstic social ens ofereix una oportunitat única per retrobar-nos amb els orígens del treball social a través de la més reconeguda de les seves pioneres i també ens facilita la reflexió sobre el que realment implica fer diagnòstic social .(1)

El llibre de Mary E. Richmond, publicat el 1917, és un tractat de metodologia de treball social. És un llibre extens, 511 pàgines, resultat de la recerca realitzada durant els quinze anys que la seva autora va dedicar a escriure’l. En ell trobem les conclusions a les quals Richmond va arribar després d’haver analitzat, amb l’ajuda d’altres dues expertes treballadores socials, informes socials, informes d’entrevista, diaris de camp i d’altra documentació corresponents a persones i famílies amb qui shavia treballat de manera continuada. La informació obtinguda es va complementar amb entrevistes realitzades a altres treballadores socials. Per tant estem parlant d’un dels primers estudis rigorosos del treball social, en el que se sistematitza metodologia i intervencions.

Com el doctor Miranda apunta en el primer article del núm. 211 de la RTS, Social Diagnosis “se fundamenta en una cuestión básica: considerar que los elementos que constituyen el diagnóstico social pueden ser una parte importante del saber común de los profesionales, que, con el tiempo, podrá ser inferido por otros profesionales, que lo acumularán a lo largo de décadas de desempeño. Como un tesoro que recopila el saber común para aumentar la riqueza colectiva de los propios generadores de esa riqueza.”

A través dels articles de diversos autors aprofundim en la definició del diagnòstic social, en la metodologia que ens uneix i ens distingeix com a professió , trobem elements teòrics i pràctics, reflexió i mirada crítica. Aquests són alguns dels motius pels quals us recomanem la seva lectura.

1.S’ha publicat també en castellà Pensando el diagnóstico social.En homenaje a Mary E.Richmond

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.