Activa’t a casa. Un projecte a Cervera

Presentem el projecte Activa’t a Casa coordinat per la infermera Sara Ribera referent de comunitària i la treballadora social sanitària Pilar Martínez, ambdues del CAP Cervera (Lleida), un dels 15 centres que forma part del projecte COMSalut.
L’objectiu principal és l’estimulació cognitiva per retardar el deteriorament cognitiu, de persones grans amb dependència física i incapacitat per sortir del domicili, però que no presenten pèrdua de memòria o bé aquesta és lleu.

Des del centre sanitari es valora que aquestes persones d’atenció domiciliària es podrien beneficiar d’un servei d’estimulació per tal de retardar el deteriorament cognitiu, tot vinculant-los al moment i la realitat social, així com al seu entorn i buscant voluntaris per portar-ho a terme.

Els objectius específics inclouen;
-Impulsar la presència de la gent gran i els voluntaris amb un paper integrador a la comunitat.
-Promoure un compromís actiu (elaborar el material i fer l’acció)
-Alentir el deteriorament cognitiu de la gent gran a domicili.
-Afavorir les relacions afectives i crear vincles emocionals.
-Facilitar el contacte amb l’exterior i l’entorn mitjançant les diferents activitats.
-Donar qualitat de vida als usuaris, com a eina de suport a les intervencions sanitàries de l’equip de salut.
-Donar contingut a la Prescripció social.

Aprofitant el treball iniciat de coneixement i treball comunitari per sumar esforços i reforçar la intervenció es contacte amb entitats com el Casal de la Gent Gran de Cervera , Càritas Cervera i Creu Roja Cervera que han esdevingut col·laboradores.
A través de la Fundació La Caixa (Programa Gent 3.0) una psicopedagoga forma els voluntaris/es amb habilitats “Activa la Ment”: formació de 15 hores de durada on es treballen aspectes de memòria, orientació, llenguatge.

Els voluntaris reben la formació segons els objectius d’aprenentatge i de servei establerts. Destacar la relació afectiva, el compromís, la comunicació, empatia. I també l’elaboració de material transportable als domicilis, ja que es crea una maleta amb material pedagògic que facilitarà tot el treball cognitiu i relacional adequat a les possibilitats formatives, cognitives i físiques de cada usuari/a en la seva casa, on  acudirà un voluntari 1 cop a la setmana.

Des el centre sanitari s’identifiquen persones que puguin gaudir d’aquest servei, es fa el contacte, s’introdueix als voluntaris, fa el seguiment, la coordinació i l’avaluació del projecte.

Des de l’any 2012, 15 voluntaris al llarg del projecte han fet la formació i participat en el mateix. Sota la supervisió de la psicopedagoga, se segueixen reunint setmanalment, per revisar el material preparat i preparar-ne més. També per valorar possibles dificultats que puguin sorgir en l’atenció als usuaris.

Podem dir que uns 20 usuaris a Cervera han rebut atenció del servei dels voluntaris. La valoració es continua, en les trobades setmanals dels voluntaris i semestralment, en el domicili.
Els usuaris/es han establert fort vincle amb els voluntaris. N’estan molt satisfets i valoren molt positivament l’experiència. Les millores significatives són qualitatives.

En la cloenda anual és  facilita un certificat als voluntaris per la seva col·laboració en el projecte, es valora la continuïtat i la necessitat d’aquest, i es recullen les aportacions de millora.

 

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.