Circuit d’atenció sanitària a persones refugiades. Una experiència a Manresa

El Dia Internacional dels Drets Humans, que consagra el dret universal a la salut i el benestar de les persones se celebra a tot el món avui, 10 de desembre, tot i que encara hi ha molta feina per fer, ja que els drets humans estan en qüestió diàriament a molts racons del planeta. El dret d’asil, recollit com un més entre els trenta articles de la Declaració Universal dels Drets Humans  aprovat ara fa 69 anys, és qüestionat.
Posem, però, en relleu que hi ha organitzacions, de tot el món que diàriament vetllen pel compliment d’aquests drets fonamentals.

Recuperem el resum presentat en el XX Congrés de Metges i Biòlegs de LLengua Catalana i que recull el Circuit d’atenció sanitària a persones refugiades   que es va activar a l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Sagrada Família de Manresa  als 40 refugiats, de múltiples procedències com es veu en el mapa, que van venir l’octubre de l’any passat a la ciutat i dels quals avui ja no en queda cap en el centre on van estar atesos.

D’aquella experiència es va valorar molt positivament el fet de tenir previament  establert un circuit d’atenció  en el moment d’arribada al centre sanitari. Com a aspectes a millorar destacar que cal reforçar les mancances de formació especifica del personal sanitari així com revisar i agilitzar el circuit de derivació a salut mental.
Aquest mes de desembre, i amb una reserva de 80 places, nous refugiats anirant arribant a la capital del Bages i seran atesos per la Fundació Germà Tomàs Canet que gestionarà aquest servei de protecció internacional que en el cas de Manresa era a mans, fins ara, de l’ONG Dianova
L’experiència sanitària anterior, que ara es realitzarà des d’un altre EAP de l’ICS , serveix de referència per l’atenció assegurant una adequada vinculació de les persones demandants de refugi internacional, refugiats, a l’atenció primària de salut i al sistema sanitari. L’objectiu es sempre donar la millor resposta a les necessitats específiques d’aquestes persones que configuren un  col·lectiu d’especial vulnerabilitat.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.