S’entén per mutilació genital femenina (MGF) qualsevol procediment que implica l’extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o altres agressions per raons culturals, religioses o d’altres amb finalitat no terapèutica.
El Departament de Salut garanteix els serveis sanitaris per a la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació de les situacions de risc o pràctica efectiva de la MGF ( en nenes i dones, mitjançant els equips d’atenció primària de salut i el conjunt de professionals de la salut dels programes d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR).
En el XXVI d’Atenció Primària de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) sota l’epígraf Més salut a la comunitat…. Protegim l’atenció primària, celebrat aquest mes d’octubre ,es va presentar un pòster que recull l’ estudi descriptiu retrospectiu multicèntric de la MGF i risc de casos de MGF en 10 centres d’Atenció Primària al Vallès, a la Gerència de la Metropolitana Nord, assignats al mateix ASSIR -Salut sexual i reproductiva.
Els casos registrats respecte a la prevalença estimada mostren un infradiagnòstic de la MGF i una infradetecció de les nenes a risc amb un maneig incomplet del protocol . Els autors remarquen la necessitat d’una intervenció/acció persistent en el temps (formació i treball comunitari) per augmentar la consciència, la detecció i la prevenció de la MGF i desenvolupar estratègies per a la seva erradicació.
Un treball similar, en aquest cas amb 7 centres, també s’ha presentat a l’EGPRN. (European Group Primary Care Research Network), organització de metges de família i altres professionals de la salut dedicats a la recerca en atenció primària i medicina de família. Pel seu interès, adjuntem el document sencer acabat de publicar amb totes les aportacions (podeu veure a la pàg. 86 el treball al qual fem referència).
En ambdues presentacions hi ha participat la treballadora social sanitària del CAP Mollet Lourdes Sánchez Albarracín.