De front amb el maneig de la Mutilació Genital Femenina

S’entén per mutilació genital femenina (MGF) qualsevol procediment que implica l’extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o altres agressions per raons culturals, religioses o d’altres amb finalitat no terapèutica.

El Departament de Salut garanteix els serveis sanitaris per a la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació de les situacions de risc o pràctica efectiva de la MGF ( en nenes i dones, mitjançant els equips d’atenció primària de salut i el conjunt de professionals de la salut dels programes d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR).

En el XXVI d’Atenció Primària de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) sota l’epígraf Més salut a la comunitat…. Protegim l’atenció primària, celebrat aquest mes d’octubre ,es va presentar un pòster  que recull l’ estudi descriptiu retrospectiu multicèntric de la MGF i risc de casos de MGF en 10 centres d’Atenció Primària al Vallès, a la Gerència de la Metropolitana Nord, assignats al mateix ASSIR -Salut sexual i reproductiva.

Els casos registrats respecte a la prevalença estimada mostren un infradiagnòstic de la MGF i una infradetecció de les nenes a risc amb un maneig incomplet del protocol . Els autors remarquen la necessitat d’una intervenció/acció persistent en el temps (formació i treball comunitari) per augmentar la consciència, la detecció i la prevenció de la MGF i desenvolupar estratègies per a la seva erradicació.

Un treball similar, en aquest cas amb 7 centres, també s’ha presentat a l’EGPRN. (European Group Primary Care Research Network), organització de metges de família i altres professionals de la salut dedicats a la recerca en atenció primària i medicina de família. Pel seu interès, adjuntem el document sencer acabat de publicar amb totes les aportacions (podeu veure a la pàg. 86 el treball al qual fem referència).

En ambdues presentacions hi ha participat la treballadora social sanitària del CAP Mollet Lourdes Sánchez Albarracín.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció especializada, atenció primària ICS, Jornades i Congressos i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.