10 d’Octubre Dia Mundial de la Salut Mental

Les consultes de treball social sanitari constitueixen un espai privilegiat d’observació de la realitat, i avui per ser el Dia Mundial de la Salut Mental, es fa imprescindible enfocar aquest tema.

Les persones que pateixen malalties mentals constitueixen un dels col·lectius que precisen més atenció i suport dels serveis sanitaris i socials. Les condicions d’aïllament social en les que molts hi viuen, i la manca d’oportunitats d’aquestes persones per desenvolupar una vida autònoma arriben a les nostres consultes i interpel·len el compromís de les administracions, els professionals, i l’acció comunitària.

De vegades, no en som gaire conscients de la manera en què en l’àmbit social i també institucional opera el prejudici i l’estigma contra les persones que pateixen malalties mentals, i les organitzacions no governamentals i les entitats i associacions de malalts i familiars realitzen una important tasca de sensibilització.

En aquest marc  diversos professionals de l’atenció primària de salut, entre ells treballadors socials sanitaris de l’ICS, han participat aquest any 2017 en el procés de co-creació del projecte de lluita contra l’estigma que ha posat en marxa ObertamentLa raó de ser d’aquesta entitat, nascuda al 2010 de la mà dels principals agents socials de la salut mental a Catalunya,és lluitar contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones a causa d’algun problema de salut mental i  fer que esdevinguin protagonistes del canvi. 

Dos documents han constituït la base del treball,L’Estigma i la Discriminació en Salut Mental a Catalunya 2016  i L’Estigma i la discriminació en l’atenció a la salut .Basant-se en ells, els professionals hem debatut sobre les mesures que cal instaurar des dels nostres serveis per evitar i prendre consciència de les situacions que els mateixos malalts denuncien en primera persona.

Aquesta iniciativa compta amb l’aval del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i esperem que es faci pública i s’implementi a curt termini.

Entretant us recomanem la lectura dels dos documents i us emplacem a compartir aquestes reflexions.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció especializada, atenció primària ICS i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.