Grup de Treball Social Clínic

El grup de Treball Social Clínic (TSC), iniciat l’any 2008, es compon actualment de deu treballadors socials sanitaris (TSS) amb formació, experiència, docència i recerca en treball social clínic.

El treball social clínic és un tipus d’intervenció social que ajuda els pacients a què puguin gestionar les dificultats de la vida quotidiana i utilitza diferents tècniques i enfocaments teòrics: Conductual-cognitiva (TREC),PNL, Sistèmic, Gestalt, socioeducativa, grups terapèutics. La formació teòrica i pràctica de qualsevol d’aquestes tècniques aportarà al professional unes habilitats que facilitaran la intervenció social millorant la qualitat assistencial.

Des de la contextualització del treball social clínic el grup de TSC   treballa, principalment, per estandarditzar la intervenció social que es realitza aplicant una tècnica determinada: la TREC (Teràpia racional emotiva comportamental).

La Teoria Racional Emotiva Comportamental es basa en el fet que no sols són els fets els que ens trastornen sinó i de manera important la interpretació d’aquests fets.

Amb aquesta tècnica qüestionem els pensaments, valors i creences perquè sigui el mateix pacient que amb les seves reflexions adquireixi unes creences i conductes més sanes i adequades per a la gestió del dia a dia.

L’objectiu actual del grup és la  realització d’una guia de pràctica clínica en TSC.El mètode de treball inclou anàlisi bibliogràfica de treball social clínic, sistematització i registre de la pràctica TREC a la història clínica i supervisió en grup de casos pràctics.

Les recerques realitzades fins ara en treball social clínic  mostren resultats significatius i de millora en 4 aspectes: millora de la qualitat de vida,  estat anímic, disminució de la freqüentació a les visites mèdiques i disminució del consum de psicofàrmacs.

Aquest és un recurs efectiu per al pacient, per a la institució i per al treball social.

Membres del grup:  Àmbit Barcelona Francisca López, , Encarna Medina,Teresa Salud, Mariola Sánchez,Carme Rovira (referent del grup),  Gerència Territorial Catalunya Central Maribel Martin,Montse Sáez, Gerència Territorial Lleida M.Pilar Martinez,Mar Peña,Carme Piquer.

Publicacions en què han participat membres del grup:

Rovira Aler, Carme. Fuentes Leiva, Mª Isabel. (2009). Evaluación de la terapia racional emotiva comportamental como técnica de intervención en una consulta de Trabajo Social, en Atención Primaria de Salud. Revista Trabajo Social y Salud. (63)129–145

Rovira Aler, Carme. Pastells Pujol, Silvia. (2009). La terapia racional emotivo-comportamental de Albert Ellis en el Trabajo Social.Revista Trabajo Social y Salud(63) Pag 147-175

Durano Palacin, Roser. Peña Ocaña, Mar. Rovira Aler, Carme. Saez Moron, Montse.(2012). Una mirada a las guias de practica clinica en trabajo social. Revista de Trabajo social y salud (72) Pag.253-265

López Beltran,F. Medina Peralta, E. Rovira Aler, C. (2016). Estudio cualitativo sobre la percepción en mejora de calidad de vida de las personas atendidas mediante una intervención psicosocial en una consulta de Trabajo Social Clinico. Revista de Trabajo social y Salud (83) Pàg. 247-258

Rovira Aler,C,Almeda Ortega J, Fuentes Leiva MI, Fernández Bonet X, Cunillera Puértolas O, Edo Izquierdo I (2017) Efectividad de la terapia racional emotiva comportamental en la práctica del trabajo social clínico: Impacto en frecuentación médica y prescripción de psicofármacos.Revista de Trabajo Social y Salud (86) Pàg 7-16

Afegir que  Carme Rovira és un dels autors que feiem referència  el passat abril a l’entrada Lectures per Sant Jordi.

 

 

 

 

 

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.