L’ICS i el Banc Farmacèutic signen un conveni per facilitar l’accés a la medicació de forma gratuïta a persones sense recursos

L’atenció als col·lectius més desfavorits i el treball conjunt per superar els handicaps han estat la principal funció del treball social des dels seus orígens, per tant, també l’atenció a la desigualtat. La intervenció dels treballadors socials sanitaris s’adreça a l’abordatge de les dificultats socials que comporta la presència d’una malaltia o el risc de patir-ne, que es fa més evident en col·lectius vulnerables i que provoquen desigualtats en salut com recollíem a la VI Jornada de treball social als Equips d’Atenció Primària de Salut” les desigualtats en salut: fem-les visibles.

L’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya inclou l’observatori sobre els efectes  de la crisi en la salut de la població. A  Crisi i salut   es confirma amb dades, un cop més, l’impacte que té sobre la salut la pobresa i la vulnerabilitat.

Dificultats, que en el tema que ens ocupa pot suposar deixar la salut en segon pla per afrontar altres necessitats de subsistència familiar. En aquests casos, l’accés a la medicació prescrita i la consegüent adherència al tractament també queda ressentida.

A partir de l’experiència iniciada a l’Àmbit Barcelona el 2015 aquest any L’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Organització no governamental (ONG) Banc Farmacèutic ha impulsat un treball conjunt per facilitar l’accés de forma gratuïta a la medicació prescrita a persones amb vulnerabilitat econòmica que tenen un pla de medicació amb un cost econòmic elevat.

El Banc Farmacèutic és una associació sense ànim de lucre que neix a l’Estat espanyol l’any 2007 amb l’objectiu de subministrar medicaments a les persones amb dificultats per finançar-los. Entre d’altres, ha desenvolupat el projecte anomenat Fons social de medicament .L’objectiu és cobrir les despeses en medicació d’aquells pacients que, per diversos motius socioeconòmics no poden fer front a les despeses del tractament

El desplegament es realitza de manera progressiva per la necessitat d’afiançar un treball col·laboratiu entre l’ICS, Banc Farmacèutic ,els Serveis Socials i les entitats del tercer sector implicades en cada un dels municipis en què s’implementa. Per aquest motiu s’han constituït taules de treball  en els municipis de Badalona, Santa Coloma, Barbera del Vallès i Sant Adrià dels Besos.

Enllaç a premsa ICS

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.