Una Finestra Oberta al Món per engrandir capacitats

L’exposició “Una Finestra Oberta al Món” dels artistes d’AMPANS als Centres d’Atenció Primària (CAP) té inici l’any 2010 a Sallent  i ràpidament es va fer extensiva a diferents centres del territori. És una activitat organitzada des del treball social dels centres.

AMPANS és una fundació amb una trajectòria de més de 50 anys d’història al costat de les persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental, i en risc d’exclusió.

 

Des  d’aquest  compromís  amb  les persones i amb el territori, treballen per promoure l’educació, la qualitat de vida i la inserció laboral,  procurant suports  i   acompanyament  en  la capacitació, empoderament i xarxes de relació de les persones per a les quals treballem. Acompanyen i    donen suport a les persones i a les seves famílies en serveis d’escola d’educació especial,  formació,   treball,  atenció diürna, ocupació terapèutica, acolliment residencial, lleure, esport i tutela, fomentant l’autonomia i el respecte als drets i oportunitats.

A la comarca dels Bages hi ha 12 Equips d’Atenció Primària (EAP) i diversos CAPS i consultoris arreu del territori.L’exposició es fa a  9 CAPs (pacients i professionals) i a la Gerència territorial de Catalunya Central a Sant Fruitós (per a professionals).

La sala d’espera d’un CAP és un espai no menys important del que poden ser les consultes. És un espai que no només és per esperar, ens desesperaríem!, amb l’exposició els donem un nou concepte.
Cal tenir en compte que a les sales d’espera hi acudeix un nombre elevat de persones de diverses cultures, totes edats, diferents classes socials, etc que tenen en comú que precisen atenció a la seva salut.Per això és un espai que utilitzem per fer educació sanitària individual referent a temes diversos que fan referència a hàbits saludables, informació sobre el funcionament del centre, informació sobre malalties determinades (grip, …), activitat física, alimentació, … i amb diferents formats: vídeo, tríptics, pòsters, …

Per l’ICS cedir les sales d’espera com a sales d’exposicions dels treballs dels artistes d’AMPANS és un privilegi que enllaça amb els nostres valors com la participació, integració, equitat i compromís amb les persones i les entitats del territori.
Ens satisfà poder donar una oportunitat als artistes d’AMPANS perquè el seu treball sigui visible a diferents indrets del territori i arribar a persones molt diverses.
Per altra banda val a dir que AMPANS ens aporta i ens ajuda a donar un nou concepte de sala d’espera, és un valor afegit. Per uns dies tenim art-salut-discapacitat als nostres CAPs que ens apropen als nostres valors com a institució i trenquen les barreres de la discapacitat.
Els pacients que tenen una resposta positiva i solidària que desperta interès i sorpresa davant dels treballs que presenten els artistes amb discapacitat.
De fet considerem que són uns treballs competitius amb el mercat actual, amb molts colors i textures que sorprenen per la seva qualitat.

Al Canal Taronja, l’ICS i AMPANS parlen de l’exposició i de com va sorgir la iniciativa. Per part de l’ICS hi va participar la Teresa Pampalona, treballadora social. Comença al voltant del minut 24,18 aproximadament.

http://canal-taronja-central.xiptv.cat/barra_lliure/capitol/ampans-i-ics-fan-una-exposicio-conjunta

La nostra intenció és seguir col·laborant amb AMPANS per empetitir les discapacitats i engrandir les capacitats.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.