Treball Social Clínic

El passat 23 de març ha conclòs amb èxit la III Jornada de Brenchmarking en Salut Mental a l’Atenció Primària de l’ICS .

El treball social sanitari va estar present a la jornada amb els resultats de la recerca Intervenció psicosocial basada en la teràpia racional emotiva comportamental (TREC) . La  seva autora, la treballadora  social  del  EAP Sant Andreu de Barcelona Carme Rovira, va presentar els resultats, mostrant l’efectivitat de la intervenció.

Carme Rovira té  experiència acreditada en aquesta línia de treball social clínic  que  va ser  reconeguda en la Jornada d’Innovació de l’ICS realitzada en 2015 on la recerca aplicant la TREC en la consulta de treball social va ser seleccionada  com a  experiència finalista entre les 10 millors experiències presentades per professionals  sanitaris  de  l’atenció  primària i l’atenció hospitalària.

Els resultats de la recerca també van ser presentats al maig de l’any passat a Barcelona en la 16è Conferència Internacional d’Atenció Integrada 

A la consulta de treball social arriben pacients i familiars amb un gran patiment  i amb dificultats en el maneig de la vida quotidiana que interfereixen en el procés de salut-malaltia. El treball social  clínic com a un tipus  d’intervenció  social-psicosocial, que es complementa d’altres com l’assessorament i informació social, ajuda de forma efectiva als pacients a  gestionar aquestes dificultats i disminuir el seu patiment.

L’Atenció  Primària de  Salut és  lloc  privilegiat  per  afavorir  relacions  amb el  pacient i abordar aspectes més de tipus emocionals i psicològics que bloquegen la  gestió  del  dia a dia, per la proximitat i per disposar d’un equip interdisciplinari. La Salut Mental és  una àrea prioritària en el Pla de Salut per al període 2016-2020 perquè és causa de patiment i dolor.

El treball social clínic s’emmarca dins dels reptes institucionals i acords de gestió de l’ICS, per tenir un enfocament cap als pacients i les  seves  famílies, amb  pràctiques  basades en l’evidencia i orientades a la racionalització dels recursos, efectivitat de les intervencions, innovació i millora de l’autonomia i participació dels pacients i/o familiars.

Carme Rovira és, des del 2008,  responsable del Grup de Treball Social Clínic de l’ICS.

 

 

 

 

L

 

Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS, Jornades i Congressos i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.