Promoció de l’envelliment actiu als centres residencials de la Metro Sud

El passat mes d’octubre va finalitzar el Programa formatiu per als Directors i professionals dels centres de gent gran organitzat per la Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut. Té per objectiu impulsar l’estratègia de l’Envelliment Actiu en l’àmbit de la gent gran institucionalitzada, i ho fa mitjançant la formació als directius i professionals dels centres residencials i centres de dia.msud
Aquest Programa Formatiu s’ha iniciat l’any 2016 al Sector Sanitari Baix Llobregat Nord; Baix Llobregat Centre i Litoral i a Hospitalet de Llobregat i s’oferirà anualment. Està previst implantar-lo a la resta de territoris durant el 2017 i 2018.
A cada àmbit territorial es constituirà un grup formatiu format per representants de les entitats proveïdores i tècnics dels Serveis de Salut Pública. Aquesta oferta es procurarà que sigui impartida per cada proveïdor en els centres residencials de les seves Àrees Bàsiques de Salut.
Aquest Programa està organitzat en tallers formatius dividits en quatre mòduls: Noves Mirades d’atenció a la gent gran (per als directors/gerents); L’alimentació en la gent gran; L’activitat física als centres de gent gran i Cultura de l’envelliment (per als responsables higienicosanitari, i personal auxiliar de geriatria).
Treballadors Socials Sanitaris de diferents EAP de la zona hi hem participat com a docents en el mòdul Cultura de l’envelliment: Tu També et faràs gran. Prèviament hem hagut de fer una formació en la qual se’ns ha facilitat el contingut del dossier que s’havia d’impartir i la metodologia a emprar, tot i que cada docent ha pogut adequar el contingut i presentació segons la seva experiència i coneixement sobre el tema. La finalitat del programa és la de promocionar estratègies de l’envelliment actiu.
En finalitzar la sessió s’ha facilitat una enquesta d’avaluació del docent i enquesta d’avaluació immediata de l’alumne. Al cap d’uns mesos des del Servei de Salut Pública s’enviarà als alumnes una enquesta de valoració posterior i una altra d’aprofitament i efectivitat del centre residencial. Pels centres que hagin complert tots els criteris de participació i aprofitament se’ls emetrà un distintiu en reconeixement per promocionar un estil de vida actiu als seus usuaris, segons recomanacions de la OMS.
Per als Treballadors Socials Sanitaris que hi hem participat com a docents se’ns ha reconegut aquesta docència pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.