La formació dels professionals dels equips d’atenció primària en Prescripció Social

La necessitat  de  formació  en  el tema  de la Prescripció  Social (PS) pica a  la porta dels professionals dels equips d’atenció primària. I malgrat que no és un tema excessivament desconegut  si requereix  partir  d’un  bon enfocament  en  el context teòric  i conèixer  la metodologia adequada per aplicar-la.ps
Si bé és cert, que els professionals del treball social sanitari, són grans coneixedors de la xarxa  social  i  comunitària i de la  seva mobilització, ara  és  necessari  que tots coneguem  amb  exactitud  a  què  es   fa referència quan es parla de  PS, i fer  un encaix del nostre saber en aquesta nova conceptualització que ara ens aporta la salut pública i comunitària i posar els seus coneixements al servei dels equips d’atenció
primària per començar a treballar en aquesta línia.Però cal tenir molt present que necessàriament els Programes de Prescripció Social són una tasca d’equip, i que absolutament tots els professionals haurien de formar-se i implicar-se d’una manera o altra en la seva posada en marxa.

Com ja fèiem esment en el post del passat 4 de novembre referit a la prescripció social , des de l’Àrea de Treball Social de l’Àmbit Barcelona ciutat, es va dissenyar una formació adreçada a tots els equips d atenció primària, en la que es pretén d’una manera eminentment pràctica, aclarir conceptes i oferir un marc teòric al voltant de la prescripció social, reflexionar sobre la manera de descobrir els actius per la salut de la comunitat, assessorar sobre “com receptar recursos socials” i pensar a través de l’experiència.

L’equip docent el composen professionals de medicina familiar i comunitària, de salut pública, infermeria i treball social sanitari i s’aborden temes com la prescripció social en el marc del PINSAP i el COMSALUT, els determinants socials de la salut, el desenvolupament d’entorns salutogènics, el mapeig d’actius, la salut comunitària, el treball en xarxa i els aspectes organitzatius dels EAPs que possibiliten aquesta mirada.

En l’actualitat hem realitzat ja la formació a SAP Litoral i SAP Esquerra de Barcelona, i després de l’estiu seguirem per la SAP Muntanya i la SAP Dreta. Amb la voluntat de què aquests professionals disseminin aquesta llavor en els seus EAPs.
També els treballadors socials sanitaris de la Catalunya Central s’han format al respecte i esperem que siguin molts més els professionals que s’interessin per aquest interessant tema i generin pensament i debat en el seu entorn.
ps2

Vista l’experiència us encoratgem, a què com nosaltres hem fet, cerqueu experts en els vostres territoris,dels equips, de salut pública, que dissenyeu activitats formatives i involucreu a la Gerència i als equips d’atenció primària en la disseminació d’aquest coneixement.

En Carles Capdevila, escrivia el dia 1 de juny al Diari Ara.cat   que “Qui canta alguna pastilla espanta”,i d’aquesta manera ens oferia una magnífica introducció als beneficis de la Prescripció Social. Us recomanem la seva lectura i descobrireu, per exemple, com pot ser de saludable cantar en una coral.

Fotografies:

  1. Juan Manuel Mendive i Glòria Muniente SAP Litoral 19 maig de 2016
  2. Nati Castells i Elis Solf SAP Esquerra, 31 de maig de 2016
Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.