El perfil social del pacient crònic complex (PCC).Valoració social del PCC

SOCIAL PROFILE OF PATIENTS WITH COMPLEX CHRONIC DISEASES. THE PCC SOCIAL EVALUATION

Identificant línies proactives d’abordatge per l’acompanyament social individual i familiar

La complexitat sanitària dels pacients, especialment en els pacients crònics, està sovint interrelacionada amb necessitats socials que pateixen.

L’anàlisi de les dades socials familiars dels pacients crònics demostra que a mesura que es dóna una pèrdua progressiva de salut, apareixen determinats problemes socials que produeixen malestar en els pacients i les seves famílies. Aquests problemes socials i el malestar psicosocial derivat, interfereix en l’òptim abordatge del problema de salut, en els serveis de salut i fa necessària les intervencions en l’àmbit social sanitari.

Compartim la interessant anàlisi realitzat des del treball social sanitari sobre el perfil social dels pacients crònics complexos (PCC) que ja vam avançar el passat setembre i que permet orientar-nos en les línies de recerca de la complexitat social i sanitària.

EL PERFIL SOCIAL DEL PACIENT CRÒNIC COMPLEX

SOCIAL PROFILE OF PATIENTS WITH COMPLEX CHRONIC DISEASES

Bona Lectura!

L’atenció a les persones amb necessitats complexes de salut, representa un repte creixent en els sistemes sanitaris del nostre entorn. Per complexitat referenciem aquella “situació que reflecteix la dificultat de gestió d’un pacient i la necessitat d’aplicar-li plans individuals específics a causa de la presència o la concurrència de malalties, de la seva manera d’utilitzar els serveis o del seu entorn” (terminologia TERMCAT).

La complexitat sanitària dels pacients, especialment en els pacients crònics, està sovint interrelacionada amb necessitats socials que pateixen.

L’anàlisi de les dades socials familiars dels pacients crònics demostra que a mesura que es dóna una pèrdua progressiva de salut, apareixen determinats problemes socials que produeixen malestar en els pacients i les seves famílies. Aquests problemes socials i el malestar psicosocial derivat, interfereix en l’òptim abordatge del problema de salut, en els serveis de salut i fa necessària les intervencions en l’àmbit social sanitari amb la finalitat de:

  • Treballar per contribuir a millorar la qualitat de vida relacionada amb salut de la persona amb malaltia crònica, les seves famílies i el seu entorn.
  • Treballar per l’equilibri i estabilitat del funcionament social òptim/adequat per afrontar el problema sanitari des de la sostenibilitat personal/familiar en la vida quotidiana del pacient.
  • Contribuir al bon ús dels serveis sanitaris.

El treball social sanitari proactiu en el marc del Pacient crònic complex és una línia de treball preventiva que s’avança als esdeveniments sociofamiliars i determina els factors socials que s’aniran produint amb l’envelliment de la persona i les necessitats que apareixeran. També permet identificar situacions de risc social que poden ser latents, contribuint a la prevenció, a l’augment de la satisfacció del pacient quant serveis integrals prestats i a optimitzar els serveis de salut.

L’enfocament del risc social en salut és clau per treballar el contínuum assistencial i disminuir el risc de reaguditzacions de la situació de salut.

Amb el resultat de l’anàlisi realitzat podem afirmar que l’eix el treball social sanitari amb el pacient PCC està en l’evolució de la salut en l’esfera privada del pacient i la família i el suport que necessitarà en cada moment (social, sociosanitari i sanitari).

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS, hospitals ICS i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.