El treball socials sanitari i la Prescripció Social

Dies enrere vam poder llegir en una entrada d’aquest mateix blog l’opinió del i la treballadora social sanitària  de Montcada i Reixac, Salvador i Natalia, en relació a l’avaluació del Programa de Prescripció Social que pilotaven en el seu territori.

Es referien al Programa que Salut Pública ha posat en marxa en el marc del desplegament del Pla Interdepartamental de Salut pública (PINSAP) on ells, Pineda de Mar i Tarragona eren experiències pilot.

En aquesta ocasió volem fer una mirada diferent del tema de la Prescripció Social, en endavant PS, i posar a consideració alguns aspectes.

Si ben és cert que la PS definida com a tal, parteix de la medicina familiar i comunitària i la salut pública, també ho és que els i les  treballadores socials sanitàries no som alienes al tema.

Per definició, la PS és un mecanisme per vincular a les persones amb la comunitat intentant evitar la medicalització dels malestars de la vida quotidiana i afavorint la integració de les persones que pateixen algun tipus de trastorn mental o tenen risc de patir-lo (depressió i ansietat generalitzada, els més freqüents).

El rol professional que desenvolupen els i les TSS en els centres de salut implica atendre els malestars de les persones, vincular-les a la comunitat, treballar amb les potencialitats , crear-ne recursos, acompanyar, i ajudar a les persones a què s’apoderin…  i també, la seva formació en tècniques d’entrevista i motivació, en emocions i relacions interpersonals, en coneixement de les comunitats i els recursos, de tècniques grupals i comunitàries, entre d’altres, configuren als TSS com uns professionals experts en el que ara s’anomena PS.

No obstant això , el i la treballadora social sanitària, tot i amb la seva expertesa, ha de ser un professional més de l’equip d’atenció primària en l’aplicació dels programes de PS. Per fer-ho, l’ equip ha de partir del reconeixement,com diu Rafa Cofiño , de què el Centre de salut no és (l’únic) centre de salut, sinó que a la comunitat existeixen persones, associacions, grups, entitats, espais que tenen un gran impacte sobre la salut de la població i que cal tenir coneixement, relació i sinèrgies per fer intervencions conjuntes.

La PS és un tema conegut però desconegut al mateix temps. Un tema antic, que avui en dia es formula també des de l’anàlisi conceptual i l’estudi de les desigualtats en salut, dels mapes d’actius, el capital social i la salutogènesi.

Per la importància que el tema té i tindrà encara més en un futur pròxim, des de l’ Àrea de Treball Social de l’ Àmbit Barcelona ciutat, s’han realitzat dues accions:

-Confecció i oferiment als TSS dels Equips d’atenció primària (EAPs) d’ una sessió clínica sobre prescripció social. Un material, àmpliament documentat que convida a seguir investigant sobre el tema.

-Formació de 12 hores, per tots els professionals dels EAPs de les 4 SAPs de Barcelona ciutat que s’oferiran al llarg de 2016 dins del programa de formació de l’ Àmbit.

Amb aquest curs es pretén donar a conèixer què s’entén per prescripció social, la influència dels determinants socials de la salut ,reorientar els equips a l’atenció biopsicosocial i comunitària, conèixer la metodologia per identificar actius per la salut de la comunitat i reflexionar sobre quina organització i gestió es necessita per a la pràctica de la prescripció social.

 

Prescripció social1Prescripció social2

 

Prescripció social3Prescripció social4

1.Consultable a:

https://saludcomunitaria.wordpress.com/

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció primària ICS i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.