El dia Mundial de la Tuberculosi (TBC) i la identitat del treball social sanitari

El 24 de març és el  Dia Mundial de la Tuberculosi.  La OMS demana nous compromisos i accions en la lluita mundial contra aquesta malaltia, origen  de les principals causes infeccioses de mort. S’ha avançat molt els últims anys pero  encara queda molt a fer arreu del món.

La TBC  va lligada a la identitat i orígens  del treball social sanitari.

L’octubre de 1905 el Dr.Richard Cabot va contractar personal propi per encarregar-se dels problemes socials dels seus pacients en el Massachussets General Hospital. Va fer un pas endavant en relació als  programes de “visitadores amistoses” que visitaven els malalts dins els programa d’atenció a domicili dels pacients diagnosticats de tuberculosi.

Ida Cannon, es va unir al Dr.Cabot i junts creen el primer Departament de Treball social sanitari significatiu en un hospital americà i s’inicia la trajectòria dels “medical social work” “medical social worker”.

… “Un metge, a l’octubre de 1905, format a la Harvard Medical School treballant en el Massachussets General Hospital, de Boston, amb formació clínica, professor i investigador en qüestions de Medicina interna i Hematologia, gestor sanitari, es va adonar que l’eficàcia de la intervenció sanitària era molt reduïda per no tenir en compte els factors socials i culturals, va percebre que sovint es prescrivien tractaments que no podien seguir pel seu nivell econòmic, per les condicions del seu habitatge, pels dèficits formatius i culturals … I va trobar en les treballadores socials les professionals que, des de l’interior de l’equip de salut, no des de fora com de vegades algú ha defensat, en estreta col·laboració amb els altres professionals de la salut, metges i infermeres, s’encarregaven de treballar de remoure aquests inconvenients socials i culturals que impedien als pacients assolir millors nivells de salut …

… Cabot reconeix que s’inspira en els mètodes que alguns metges francesos, Calmette per exemple, utilitzaven en la lluita antituberculosa i que incloïa a una figura que desenvolupava una sèrie de funcions en la mateixa llar del pacient”. (M. Miranda 2001; 231-269).

Per saber més:

“La TBC, Cabot y el rol asignado al Trabajo Social en Salud.”Autor:Miguel Miranda Aranda. Revista Trabajo Social y Salud  Núm 40,2001, pàg 231-268. Zaragoza.

Pioneering a profession: A history of social work innovation at the MGH, 1905 – 2005. Massachussets General Hospital.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Jornades i Congressos i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.