Notícies InfoICS. Les visites no presencials de treball social a l’ICS augmenten un 26% en un any

Posted on 17 març 2015 by icscat

Un total de 235 treballadors socials formen part de la plantilla de l’Institut Català de la Salut (ICS). D’aquests professionals, una bona part presten els seus serveis a l’atenció primària. Durant l’any 2014, els 198 professionals de treball social que treballen en centres d’atenció primària (CAP) han realitzat 350.244 visites, 17.739 més que l’any anterior. L’augment s’ha produït en totes les modalitats de visita, però sobretot han augmentat considerablement les visites no presencials. Segons Mar Peña, coordinadora de treball social de l’ICS, l’ús del telèfon i de les consultes entre professionals permeten “agilitzar el seguiment dels casos oberts i donar resposta de forma més ràpida a tots els usuaris que requereixen una visita”. 

En els hospitals i en els CAP, el professional de treball social s’encarrega de tractar amb el pacient com aconseguir l’equilibri entre el funcionament òptim dels recursos socials i els mitjans propis i l’entorn familiar del pacient per atendre la seva situació de salut.  En aquest sentit, requereixen una atenció especial les persones i famílies amb risc d’exclusió social, vulnerabilitat i fragilitat. Un altre vessant molt important de la tasca d’aquests professionals són les valoracions socials a pacients crònics, amb l’objectiu de detectar aquells casos que requereixen una intervenció social derivada del risc que la situació de cronicitat presenta per a la seva salut.

Avui, 17 de març, és el Dia Mundial del Treball Social que enguany té com a lema “Promoure la dignitat i el valor de les persones”. La situació econòmica i social actual encara posen més en valor la tasca d’aquests professionals en l’àmbit sanitari com a referents per a persones que viuen una situació de risc social que pot agreujar el seu estat de salut i dificultar l’accés a una atenció sanitària adequada.

Coincidint amb aquesta data, professionals de treball social de l’ICS obren el blog https://treballsocialsanitariics.wordpress.com/ com a espai de trobada entre professionals i ciutadania i per donar a conèixer la realitat quotidiana del treball social als centres de l’ICS.

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Institut Català de la Salut i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.